3 saker man kan sakna som tysk i Sverige

Även efter  jag har bott i Sverige i över tio år finns det fortfarande saker från Tyskland jag ibland önskade även fanns i Sverige.

Förutom familj och kompisar så saknar jag…

 1. Att kunna köra i obegränsad hastighet på vissa motorvägar.

  T.ex. vissa avsnitt på E4:an mellan Stockholm och Jönköping skulle lämpa sig för att kunna köra 150 km/h. Att ändå bara kunna köra 120 km/h är dock rätt så avslappnande och man behöver inte kolla i backspegeln hela tiden när man kör i vänstra filen. Vilket är fallet i Tyskland, då man permanent måste hålla utkik efter snabba bilar som plötsligt dyker upp med 250 km/h. Det kan stressa lite.

 2. Att kunna köpa en flaska vin på en lördag kväll.

  Okej, jag har varit i Sverige tillräckligt länge för att prata med många svenskar om alla mer eller mindre vettiga anledningar varför Systembolaget är ett bra koncept för Sverige och en försäljning av vin och sprit på matbutiker kan ha negativa effekter på samhället.
  Men. Tänk dig, det är lördag, klockan är kvart i tre, du kommer ihåg att du var bjuden på en kompis födelsedagsfest men inte har köpt någon present än (eller vin till dig själv). Efter noggran granskning av ditt skafferiets innehåll kommer du snabbt på att det inte finns en ända droppe alkohol hemma, (förutom den där öppna äckliga flaskan bäsk snapps från förra midsommar). Du har 15 minuter för att hinna åka till systemet. Du hinner nog inte. Damn it! Då får det bli blommor eller chokladask istället…
  Ingen har någonsin tänkt sådana tankar i Tyskland.

 3. Att kunna ha ett samtal utan att vara lite rädd att man kanske misuppfattat något

  Ja, det är roligt att lära sig ett nytt språk och upptäcka en ny kultur inifrån. Jag tycker att man borde kunna landets språk för att förstå dess kulurella egenskaper och egendomligheter på det bäst möjliga sättet. Men jag brukar säga att, även efter flera år i detta fina land, är allt man gör som har med svenskan att göra minst 10% svårare än om det hade varit på ens modersmål. Läsa kontrakt, skriva ett mejl, lyssna på kompisars ironiska skämt på en högljudd krog eller läsa ett nytt ord i en manual för en teknisk pryl i en mening som följer ”Obs!”.
  Jag undrar om drottningen känner likadant efter flera decennier i Sverige.

Vad saknar du när du är utomlands? Lämna gärna en kommentar nedan i kommentarsfältet.

Följ mig på Twitter @MatthiasKamann och Instagram @matthiaskamann

RSS Feed

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.