Organisationer som hjälper dig att starta eget i Sverige – kostnadsfritt

Funderar du på att starta eget? Kanske du redan har börjat att komma igång, skrivit en affärsplan och fått en F-skattsedel?

När jag började min resa som egenföretagare i Sverige fick jag stöd från olika organisationer. Här är en lista med organisationer som har hjälpt mig att starta eget i Sverige.

Linnéuniverstietet (fd Växjö universitet)

På LNU kan du läsa en del spännande kurser inom företagsekonomi och entreprenörskap. Även fristående kurser, som du kan läsa efter dina specifika kunskapsbehov. Här hittar du kurser på LNU eller på ett universitet i din närhet – eller varför inte läsa på distans.

Eftersom jag bestämde mig att göra någontning som har med webb att göra (anledning: enorm tillväxt, snabbt ändrande konsumentbehov och därmed många möjligheter för nischade småföretag) läste jag en kurs inom webbdesign och vad man ska tänka på när man skapar en webbsida – design, grundläggande uppbyggnad etc.

Drivhuset

På LNU, som på många andra universitet finns Drivhuset, en organisation som hjälper dig att starta eget. Dit kan du gå för att bolla ideéer eller när du har konkreta frågor kring t.ex. bokföring, affärsplan etc. Dem brukar ha en rad olika evenemang som jag rekommenderar att delta i för att nätverka och lära känna andra entreprenörer. Nätverkandet och att lära känna andra med liknande intresse och drift är inte bara roligt utan också mycket givande när man t.ex. behöver någon kontakt till någon som kan skriva pressmeddelanden (det var viktigt för tio år sedan, idag kanske inte lika mycket). För att få stöd från Drivhuset måste man vara inskriven på universitetet.

Drivhuset hittar du här

Skatteverket

Självklart kan du göra det mest online nuförtiden. Men är när jag registrerade mitt företag i Sverige år 2009, hade jag en del frågor kring hur man fyller i den där pappersblanketten. Alltså gick jag till Skatteverket och pratade face-to-face med en trevlig dam som jobbade där. Jag fick svar på alla mina frågor på bara några minuter och kunde lämna in ansökan direkt. Något som jag verkligen rekommenderar: prata med folk som direkt om du har möjlighet och deras kontor är i närheten. Det händer inte sällan att man får lite extra information i ett samtal jämfört med bara email, chat eller telefonkontakt.

Skatteverket.se

Almi

Almi hjälper med t.ex. finansiering, rådgivning och mycket annat. Dem organiserar även regelbundna kurser och evenemang med inom olika ämnen, som t.ex. bokföring, sälj, webbshopp och export/import. Hit kan du gå även om du inte är student.

Jag fick hjälp från Almi vid olika tillfällen bl.a. när jag hade juridiska frågor kring patent och innovation.

Här hittar du din närmaste Almi

 

Samtliga organisationer i listan övanför är statsfinansierad och största dels kostnadsfria.

Sammanfattningsvis

… det finns säkert en rad organisationer som vill hjälpa dig att starta eget även i närheten där du bor. Du kan ju börja med att kontakta den närmaste Almi och fråga dem helt enkelt ”hur ska jag börja för att … (träffa andra entreprenörer, lära mig mer om … )”. Det måste inte vara krångligare än så. En mycket enkel (nerskalad) fråga kan ge ett mycket givande svar.

Jag vill tacka alla dess organisationer och trevliga människorna som jobbar där för all hjälp jag fick på min resa som entreprenör!

Förresten, letar du efter en gåva till dina internationella kompisar? Köp min bok ”How to be Swedish” på Adlibris eller Bokus.

Matthias på Twitter: @MatthiasKamann

Ha en underbar dag! 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.